INITIATOR SPORT COACH TRAINING

Apprenti-Sage Oasis BXL is een indoor voetbalschool voor jongeren in de gemeente Saint-Josse-Ten-Noode. We laten onze jongeren kennismaken met zaalvoetbal vanaf 4 jaar. We hebben verschillende categorieën, variërend van kuikens tot senioren wiens eerste team in de provinciale Ligue Francophone de Football de Indoor (LFFS) speelt.

Als onderdeel van onze indoor voetbalactiviteit hebben we een initiator-sportinstructeursopleiding bijgevoegd in onze AP-S Oasis BXL-club.

Dit initiatief is opgezet om de problemen te verlichten die verband houden met een gebrek aan vrijwilligers en / of gekwalificeerd personeel (dit is het gevolg van onvoldoende financiële middelen).

De opleiding is bedoeld om onze jonge adolescenten vanaf 15 jaar te verantwoordelijk te stellen en te ondersteunen in hun volwassen leven, maar ook om activiteit in de stad Sint-Joost te behouden. Bovendien is de verrijking van deze ervaring binnen de club een aanwinst voor hun professionele leven.

Daarnaast bieden we binnen de vereniging academische ondersteuning en hulp bij het vinden van een studentenbaan. Inderdaad, we ondersteunen hen in hun studies door onze beschikbaarheid om hen te informeren en te adviseren. De oprichting van een huiswerkschool maakt het mogelijk om hun academische resultaten te volgen. We sturen ze ook door naar meer gespecialiseerde operators Mission Locale of anderen, zodat ze worden ondersteund bij hun zoektocht naar studentenjobs.

APS OASIS Mini Foot 5

VERLOOP

De opleiding duurt twee jaar. Het wordt uitgevoerd in het veld, onder toezicht van ervaren supervisors en wordt aangevuld met een externe kwalificatieopleiding ADEPS en de LFFS.

Eerst worden de jongeren begeleid door een ervaren coach die trainingssessies en kampioenschapswedstrijden bekijkt. Ze nemen deel aan de voorbereiding van trainingssessies en wedstrijden, evenals aan briefings en debriefings die daarop betrekking hebben.

Vervolgens, na een observatie gedurende een periode van drie maanden, bepalen we of de functie van initiator-instructeur bij de jongeren past.

Zodra de jongeren zich in staat voelen een groep te leiden en te beheren, bereiden we hen voor op het theoretische examen “Algemene cursussen voor het initiëren van sportinstructeurs” en sturen we hen ook een studie- en werkmethodologie toe.

De praktische vorming begint wanneer het theoretisch examen is behaald. Het vindt plaats in twee modules:
– module 1 “Monitor sport initiator”
– module 2 “Beginnende sportinstructeur – specifiek zaalvoetbal”

We ondersteunen hen tijdens het opleidingsproces en vragen hen naar de vaardigheden die ze tijdens hun externe cursussen hebben opgedaan. We vragen hen om dit in praktijk te brengen tijdens onze training.
Ze moeten ook hun trainingssessies voorbereiden en presenteren aan hun adviseurs voordat ze de groep zelf leiden.

APS OASIS Mini Foot 7
APS OASIS Mini Foot 18
APS OASIS Mini Foot 4

HUIDIGE RAPPORT

Momenteel zijn twee van onze jongeren nog steeds actief in de club en hebben de opleiding helemaal voltooid. Aan het einde van deze vorming behaalden ze een certificaat waarmee ze tijdens de zomervakantie bij de gemeentelijke diensten van Sint-Joost als animator konden werken.

Tot op heden hebben we nog negen jongeren in opleiding.

APS OASIS Mini Foot 8